Életünk alapvető eleme a víz, mely nélkül nem is létezhetnénk. Megléte egyaránt fontos minden élőlény és organikus környezet és a kertek számára. Utóbbi esetében viszont a víz több módon is az élet forrása lehet. A mellett, hogy az öntözőrendszereken keresztül tápláljuk vele a kertet, a látványos kerti tavakkal egy új világot teremthetünk meg.

A kerti tavak kialakítása viszont a kertépítés egyik legösszetettebb feladata, melyet a részletes tervezést előz meg. Az elképzeléseink mellett fontos, hogy a rendelkezésre álló térbe is illeszkedjen a tó. Mivel a kerti tavak kialakítására többféle lehetőség is van, az első és legfontosabb az alapok meghatározása.

Milyen legyen a kerti tó?

A kerti tavakat alapvetően két típusba, természetesen és mesterséges kialakított tavakra oszthatjuk:
  • Mesterséges elemekből álló: Szabályos kör, ellipszis, vese vagy egyéb alakú kő- vagy műanyag medence.
  • Természetes alapokkal rendelkező: kiásott alap, mely igény szerint bármilyen formájú és mélységű lehet, a szükséges alapozásokkal együtt egy tökéletesen élhető vízi világot teremt.

Mit érdemes még figyelembe venni a kerti tavak kialakításakor?

A medence típusán kívül, mely lehet fóliás, előre gyártott vagy beton, érdemes odafigyelni a tó:
  • elhelyezkedésére: a központi szerep betöltése/nem betöltése mellett figyeljünk oda a tavat övező növényzetre, ugyanis a szerves hulladék erősen beszennyezheti a vizet.
  • Méretre: jó tudni, hogy a nagyobb és mélyebb kerti tavak képesek kialakítani a saját természetes egyensúlyokat, ezáltal egy idő után ön fent tartóvá válnak.

De válassza bármelyik megoldást is, az általunk kialakított kerti tavak tökéletes látványt és harmonikus környezetet biztosítanak.