Támfalak, kerítések

A terepadottságok vagy az épületek szerkezete miatt olykor szükségessé válik az úgynevezett támfal kialakítása, mely a földet vagy a töltést hivatott a helyén tartani. Azonban a funkcionalitásától eltekintve a támfalaknak nem kell az emlékeinkben lévő, unalmas és szürke hagyományoknak megfelelnie. Hiszen a támfalak tökéletes alapot biztosíthatnak egy kis sziklakertnek, vagy a futó növényeknek.

Utóbbiak lakhelyéül pedig szolgálhatnak akár a kerítések is, melyek a növényzettel kiegészítve egy igen látványos, de átláthatatlan védelmet képeznek a magánszféránk az kíváncsi tekintetek közt.

Azonban mind a támfalak, mind a kerítések kiépítse részletes tervezést és szakszerű kivitelezést igényel, melyek hiánya akár a testi épségünket is veszélybe sodorhatja.

Mi mindenre kell a támfalak és a kerítések kiépítésekor figyelni?

Elsősorban a talaj szerkezeti adottságaira, még akkor is, ha a terep nem vagy csak enyhén lejt. A környező növényzetet is érdemes figyelembe venni, hiszen a vizes környezetet kedvelő növények jelenléte árulkodó lehet a réteg- és a talajvíz jelenlétére. Ezek a felszín alatti és feletti vizek pedig, még ha messzebb is találhatóak, elérhetik és alámoshatják a támfal- és kerítés alapokat.

Fontos tehát, hogy a szakszerű alapozás biztosítása mellett a támfalakon és az egyes kerítéstípusokon szivárgó és kifolyórendszereket alakítsunk ki, melyek lehetővé teszik a csapadék és az összegyűjtött víz távozását.

Milyen támfalakat és kerítéseket építünk megrendelőinknek?

Munkatársaink az igényeknek megfelelően szinte bármilyen támfalat vagy kerítést kiépítenek, de ezek a legnépszerűbbek:
  • Előre gyártott betonelemekből álló támfal: kisebb magasságnál ajánlott alkalmazni, növényekkel könnyedén be lehet telepíteni.
  • Hagyományos facölöp támfal: maximum 80 cm magasságig alkalmazható, több szinten teraszos kialakítással.
  • Huzalos faléces támfal: kicsi magasságok esetén a legolcsóbb és a leggyorsabb megoldást kínáló, kerítésszerű megoldás.
  • A több méteres magasságok esetén pedig a vasbeton szögtámfal, a szárazon rakott kőtámfal vagy a vasbeton súlytámfal kiépítése jelenthet megoldást.

Kerítéseink terén megrendelőink igény szerint választhatnak a fa vagy fém kivitel közül, melyekhez az alapozást is biztosítjuk.